Teshuva (Ware bekering)

Teshuva (Ware bekering volgens de juiste basis principes)

Teshuva wordt vaak vertaald als bekering, maar het betekent feitelijk nog meer. Het staat voor verandering in je gedachten en terugkeren. Teshuvah betekent ook dat je ophoudt met het breken van de Thora en dat jij een omkering maakt. Het gevolg is dat je stopt met de dingen die ingaan tegen het onderwijs van onze eeuwige G’d. Wanneer jij zijn onderwijs bewaart in je hart, staat er geschreven dat je niet meer blijft zondigen. Daarom moet jij zijn paden leren te bewandelen door van Zijn onderwijs te leren, je gaat erover mediteren. Daarna dien jij het in praktijk toe te passen. (Psalmen 119:11-13) Teshuva (bekering) kan alleen in de praktijk plaatsvinden. Wanneer je deze zaken goed zal begrijpen en toepassen dan zul je het leven vinden en dat is de openbaring van de levende Maschiach zelf door zijn Ruach (Geest). Bij oprechte bekering hoort volmaakte vergeving. Zonder vergeving kan er ook geen bekering zijn. Vergeving betekent namelijk kwijtschelding. Je bent kwijtgescholden van een schuld die jij niet meer kon afbetalen en iemand anders heeft het voor jou betaald. Zie het maar als een torenhoge schuld die jij zelf niet meer kan aflossen. Diegene die jou schuld heeft betaald, betaalde deze schuld af met Zijn eigen bloed en Zijn naam is Yehoshua (Jezus). Dit deed Hij door een vloek voor jou te worden toen Hij aan het hout ging, hierdoor kon jij schuldvrij en gelukkig zijn. Nadat jij bewust bent dat jij vergeving (kwijtschelding) hebt ontvangen, zal er genezing kunnen plaatsvinden en dat kan in bepaalde gevallen een proces zijn. Bekering, vergeving en genezing gaan hand in hand met elkaar. Je kan ze broers en zussen van elkaar noemen. Bij vergeving en bekering hoort ook het oprecht belijden van je fouten bij. Je gelooft namelijk met je hart en je belijdt het met je mond.

Het gevolg van Teshuva (bekering) is dat jij teruggaat naar jouw Schepper. Daarvoor dien je eerst onderwezen te worden, want we dienen allemaal eerst overtuigd te worden van zonden en ongerechtigheid. We zien in bepaalde kringen dat iemand gelijk gedoopt wordt, zodra diegene tot geloof komt. Daarin wordt vaak verwezen naar de tekst in Handelingen 8 van de Ethiopische kamerling. In Handelingen 8:26-40 lezen we van een Ethiopische Kamerling. Deze kamerling was een (kamerheer) en wanneer je deze gebeurtenis bestudeert zie je dat hij al geloofde toen Filipus met hem sprak. De weg van Onze Vader moest hem alleen nog wat beter worden uitgelegd. Hij had iemand nodig die hem de Weg wees. (Richting geven, onderwijzen) Hij las namelijk al uit het boek van Jesaja en had iemand nodig die hem nog richting gaf. Hij was dus al bekeert. Hij was al bekend met de Thora (het onderwijs) alleen miste hij nog de openbaring van de levende Mashiach.

Nu zie je dat mensen gedoopt worden zonder dat ze gedegen onderwijs hiervoor hebben ontvangen met alle gevolgen van dien. Er is hier namelijk overtuiging en geloof voor nodig uit het hart, maar ook kennis van het Woord van onze Eeuwige Schepper. Zowel de Ethiopische Kamerling als Cornelius die beiden gedoopt werden, waren gelovigen die bezig waren om een relatie op te bouwen met de levende Mashiach. Feitelijk waren ze zelfs al bekeerd, maar ze mistte de openbaring nog van Onze Schepper en moesten ook de doop in de Ruach (Geest) nog ontvangen.

In die tijd werd alleen de Tenach het eerste verbond gelezen. Het Nieuwe Verbond (de B’rit Chadassa wat betekent repareren, herstellen, vernieuwen) bestond nog niet. In die tijd had je meerdere soorten dopen, je had de doop in Mozes de doop van bekering en de doop in de naam van Yehoshua (Jezus). Het dopen wordt in het Hebreeuws Mikveh genoemd en dat is een reinigingsbad. Jij als gelovige moet je elke keer geestelijk reinigen van zaken waar je zowel bewust als onbewust aan bent blootgesteld. Je ziet dus dat iemand meerdere reinigingsbaden kan hebben.  De weg naar oprechte Teshuva (bekering) en de doop van leven (wedergeboorte) kan alleen ontstaan, wanneer jij letterlijk je oude leven hebt begraven. Om deze zaken te begrijpen is onderwijs voor nodig en verandering van het hart. Daarnaast stop je met het breken van de Thora, doordat jij ophoudt met het ingaan tegen Zijn onderwijs en je keert je om naar Onze eeuwige Schepper en Vader.